fredag 2 maj 2008

5 elementen

Inom feng shui talar man om de 5 elementen, och för att skapa harmoni och balans i ett rum, bör alla vara representerade.
X
De fem elementen är:
X
Eld - det röda färgspektrumet; rött orange och gult. Allt ljus; levande eller elektriskt. Saker från djur så som päls, fjädrar, ull och ben. Konst och föremål som föreställer djur, människor, solsken, ljus och eld. Trianglar, pyramider och konformade saker.
X
Jord - jordfärger, brunt, mörka gula smutsiga toner. Kakel, tegel och keramik. Rektangulärt och kvadratiskt. Konst som föreställer tomma landskap och fält. Tomma ytor.
X
Metall - pastellfärger och vitt. Metaller. Cirklar, ovaler och bågar. Berg och sten (dock ej för liten då blir det jord). Oslipad kristall.
X
Vatten - svart, mörkblått och mörka färgtoner. Fria asymmetriska former. Glas, speglar och slipad kristall. Vattenarrangemang och konst som föreställer vatten.
X
Trä - gröna färger. Träsaker och växter. Tavlor och tyger som föreställer växter. Pelarlika former. Randigt. Konst som föreställer landskap, trädgårdar, blommor och växter.
X
Om man känner att man inte är nöjd med ett rum, tycker jag det är jätte användbart att gå efter dessa element och se vad som fattas. Vi behöver lite av varje för att trivas. Det är viktigt att notera att färg går alltid före form. Exempelvis lägger man en stor kvadratisk gräsgrön matta på golvet symboliserar det träelementet och inte jord (som är den kvadratiska formen). Dock kan det spela in i helheten att mattan är kvadratisk om allt annat är av yinkaraktär, runt och ornamenterat exempelvis. För ett rum ska även ha balans mellan yin och yang. Men det tar vi en annan gång. Man kan heller inte bara ha en vit inredning med olika former i det vita. Det ger ett svävande intryck och inredningen får inte möjlighet att "landa" i något. Våra ögon är gjorda för att fästa blicken på något för att skapa en trygghet. Man behöver ca 3-4 "fokuspunkter" i ett rum. Färg går även före material, tex ett väldigt mörkbrunt golv, eller en mörkbrun korg, ses som jordelement istället för trä.
X
X
I vår hall på övervåningen, har vi (såklart :) ett överslag på metall som allt annat här hemma (vitt :). Men jag har ändå försökt att hitta jord i korgen och på lerkrukorna. Trä iform av växter, kristallkronan blir vatten och eld (ljuset den sprider). Spegeln anses som vatten och i den rosa färgen på blommorna hittar vi eld (kan även tolkas som pastell och då blir det metall element). Är ni mé? Vi har en balans, trots ljus inredning. Som jag nämnt i tidigare inlägg, rött är den färg inom inredning man behöver minst för att ge mest effekt.
X
X
Det är underbart att ha grannens fantastiska hus och trädgård i blickfång när helst man kilar inom hallen :) Pelargonier hör våren till och ger mig den där sommarstugekänslan här hemma just nu.
X
Kom ihåg att "less is more" även när det gäller att skapa ett rum. Blir det för mycket så tappar det sitt uttryck. Se så använd helgen som kommer till att fundera kring elementen. Det är super roligt när man väl är igång.
X
Trevlig helg på er och tack för att ni troget besöker min blogg, kommenterar och ger mig fint smicker. Ni är för goa! Kram Jannice

X

14 kommentarer:

Mamma C sa...

Kanske något man ska tänka på.
Kram mamma c

Gårdsromantik sa...

Intressant läsning.

Kram Maud

Jes/Vita villa vila sa...

Vilket härligt & intressant inlägg!

Jes ♥

Nettan sa...

Tack för dom 5 elementen !
Inspirerande läsning...
Ha det gott & hoppas solen tittar fram i helgen..
Kram Nettan

Grodmamman sa...

Tack för att du ger så många intressanta och läsvärda tips! Din blogg är en av de första jag kollar när jag är ute på nätet.
Kram

Annika sa...

Det är intressant med feng shui! Det ingick som ett ämne när jag läste inredning, men det var verkligen på basnivå. Du skriver så bra om ämnet, så jag lär mig lite nytt hela tiden! Fina bilder! Trevlig helg!

Strandviks-Villan sa...

Intressant! Har faktiskt redan börjat fundera lite på det där med balans i rum. Känner att något fattas i vårt vardagsrum men har inte ännu kommit på vad...

Ellas Inspiration sa...

Tack för tipsen! Vilka underbara bilder! Ha en riktigt mysig helg! Kram Karin

Lotta sa...

Verkligen något att tänka på!
Ska tänka på det nästa gång någonting inte fungerar..
Kram, Lotta

latara sa...

Vem behöver böcker om feng shui när du har din vackra blogg? Me like!

Kram!

Karin

Radhusdrömmar sa...

Tack för inspirerande läsning!
Jag gillar mest metall då.
Gillar vekligen lampan i fönstret, väldigt fin!

Ha en fortsatt bra helg!

Kram Johanna

Eva sa...

Hej! Jag tycker du har en jättefin blogg. Brukar kika in här ibland. Nu undrar jag om du kan ge mig lite råd. Om du kan tipsa vart man kan hitta fina krukor till balkongen? Jag såg t ex en fin kruka på ditt inlägg den 21/4.

Cin sa...

Så sant det du säger. Börjar man tänka i de banorna är man fast. :) Gick igenom våra rum på bottenvåningen och hade de fem elementen som utgångspunkt, riktigt spännande!
Kram Cin.

Hem & Lyckas Mia sa...

Håller med dig, less is more brukar jag försöka köra med här hemma också. De fem elementen har jag dock glömt bort.. ;-) kram!