onsdag 27 augusti 2008

Ved

I vår familj har det varit en kutym att vid tidig ålder lära sig ett utav de viktigaste sakerna i livet. Jag talar självklart om att kunna tända en brasa. Pappa anser att ved är en del av livet och sprider värme i både hus och i hjärta. Detta inlägg blir till honom och i vedens tecken. När vi flyttade in i vårt hus, dröjde det inte en timma förrän pappa kom med en stor korg med ved och tändare i högst hugg för att visa oss hur man tänder en brasa.
X
Här är grunderna:
  • Det börjar med att man rakar ur kaminen (får gärna vara lite aska kvar)
  • Skrynkla mycket tidning luftigt och stort
  • Sedan till det som är A och O, "tenneve" (Småländska och betyder småbitar av trä/bark)
  • Och sen 3 rejäla vedträ korslagda över högen (som mormor säger, ett vedträ kan inte brinna, en kärring kan inte träta)
  • Sedan är det bara att ha lagom öppna luftintag så man får in syre (vid kamin, suget ska vara så det sprakar till liksom)
  • Och ved, nej det går inte med vad som. Helst ska det vara al och alm, brinner länge. Björk brinner för fort, gran knastrar så in i bänken osv.... Det finns en massa att tänka på här. Trodde ni det var enkelt. No no no!
Jajemän, ni hör ju, man har gått i pyromanskolan och tagit sin examen :)
X
Det som andra tycker är pest och pina, när veden ligger på garageuppfarten i väntan på att bli staplad, är ett av pappas lyxigaste stunder i livet :) Han har designat och byggt en vedbo i hörnan av trädgården, den är inte bara praktisk, utan väldigt snygg. Den svarta färgen (som många av er frågat om, kommer så enkelt som från Byggmax grundsortiment) är en härlig kontrast mot det gröna. Purpurlila stockrosor och en "tänkarbänk" gör platsen komplett. Behöver jag säga att mamma och pappa har 2 kaminer i huset, och det eldas praktiskt taget varje dag när det ruggar till ute.
X
X
Pappa har tom låtit meddela oss att han vill bli begravd i vedbon ;)
X
X

"Ingen är så lycklig, som den med en fylld vedbo"

Gunnar - vedens gudfader ;)

X
X
I samarbete med Åhléns har Fredrik Sandberg tagit fram en serie produkter i tråd för hemmet. Bland annat en stor vedkorg och ett diskställ. Jag gillar vedkorgen som är ger en fin kontrast i våra skandinaviska hem. Fylld med ved är den naturligtvis grann så det tåras, som det heter här i Skåne.

X

Önskar er en härlig dag! I Skåne är det ruggigt idag, så själv ska jag ska tända en brasa....

Kram Jannice

21 kommentarer:

rosenskära sa...

Det känns så REJÄLT att ha den där lyxen med tillgång till öppen spis eller kamin. Och vedbod. Har man en fylld vedbod känner man sig nog rik, ungefär som när man har bakat hundra kanelbullar och fyllt frysen.

Sen är det ju den där känslan man får när man lyssnar på de spridda "sprakarna" i elden och det magiska med att man nästan alltid försvinner i drömmar när man tittar in i elden - nyttigt för våra stressade själar.

Ha en go dag,

/Lena

Cin sa...

Åh, när jag läser ditt inlägg så längtar jag ännu mer efter en kamin!! Har försökt få Tekniker'n med på noterna ända sen vi flyttade till huset för två år sedan... Men det drar mycket med sig då vi inte har någon murstock.
Så njut denna regniga dag med en underbar brasa! *avis* :)

Kram Cin.

anette sa...

Kanske att vi tänder i vår kamin för första gången ikväll, vilken tur att jag hittade din instruktion! :) Vedboden var riktigt snygg, kanske att jag kan få min far att bygga något liknande, idag har vi veden hjälpligt staplad bakom garaget.

Lilla huset på prärien sa...

Hej Jannice!

My kind of inlägg, vad mysigt med ved och sprakande spisar. Just idag skulle det ju verkligen få spraka här hos oss men jag har inte haft tid för att tända brasan ännu. Har du något bra ställe att inhandla ved här i närheten du kan rekommendera förresen? Jag skulle verkligen behöva ha in en laddning...

Och din pappa är hjärtligt välkommen hit för att stapla lite kan du hälsa honom. Jag bjuder då på nybakade bullar och nybryggt kaffe såklart ;) *skrattar*

Fast det där med bra ställe att handla ved var faktiskt inget skämt. Behöver ved så tipsa gärna.

Kram Jenny

S o F sa...

Jättebra skrivet Jannice, som vanligt får väl tilläggas.

Man lär sig alltid något hos dig! Är du pedagog av något slag, i yrkeslivet?

Tack för den mysiga känsla du sprider, med hjälp av text och bild!

Varma o regniga hälsningar!

StrandviksVillan sa...

Tackar för ett fint inlägg!!
I huset vi bodde innan vårt eget var eldandet en plåga, eftersom vi var så tvungna. Nu eldar vi i vår lilla kamin för att vi vill - och när vi vill!
Ved är höst för mig!

Nettan sa...

Tack för din "vedeldnings-skola " =0).
Här eldas oxå i kamin höst & vintermånader för den härliga värmens skull ( har direktel ) blir lixom billigare så =0).

Men förhoppningsvis så ska kaminen bytas ut mot en NY, då den andra har gjort sin .

Kram, Nettan

marita blücher sa...

Hej Jannice,
Det var en härlig och mycket pedagogisk historia - skall försöka hålla din fars känsla i färskt minne när vi snart får ett lastbilsflak med ved dumpad på vår uppfart - kan redan känna hur ont jag har i ryggen..... Vedkorgen var verkligen jätteläcker - en sådan skulle jag mycket väl kunna tänka mig ha stående vid vår spis. Tavlan i föregående inlägg var mycket vacker - du är jätteduktig på att måla.
Ha det så gott tills vi hörs igen.
Kramis/Marita

Jema Rose sa...

Tänker genast på min egen far när du berättar om din..!

Vacker vedkorg : )

Själv har jag inte ens skorsten, men en gjutjärnskamin har jag som jag tänder ljus i...men nån värme blir det ju knappast av det..!

; )

KRAM, Jenny

<3

Lockas lilla längtan sa...

Jag hoppas du förstår hur lyckligt lottad du är som kan tända dig en varm och härlig brasa! Hos mig är det extra sockor, en fleece eller j...t dyr elräkning som gäller. Inte lika härligt =( Vi funderade på att sätta in en kamin men det finns ingen naturlig plats för en sådan, huset har så lustig planlösning, så det blev en luftvärmepump. Inte heller så härligt. Den rackarn blåser ut mina ljus i hallen... Suck. Men i mitt nästa liv, då ska jag ha........en kakelugn. Eller om vi flyttar ngn gång. Då skiter jag i om det finns garage eller inte, bara det finns så jag kan tända min brasa på morgonen.

Kram Veronica

Casa Loda sa...

Tack för ett härligt inlägg! Jag log när jag läste och ropade sen på sambon, så att han också fick ta del av det. För tillfället hyr vi nämligen ett hus där enda uppvärmningen är en vedpanna. Det är ju inte alla gånger man lyckas få fyr direkt och då kan det vara lite kämpigt, tycker sambon när han står där och kämpar.
Det var kul att läsa dina instruktioner, det är precis så man gör!
Ha de så bra i rusket!

Annika

Sand mellan tårna sa...

Bortsett från att vi eldar med björk & tall så gör jag precis som du säger....

Du måste nästan få veckans härligaste inlägg (om det fanns en sådann kategori) för detta inlägg var så härligt att läsa!

Kram Linda

Mamma C sa...

Min gubbe gillar att elda oxå. Det är oftast han som tänder brasan. Det är prosedurer med papper och allt som du skriver om. Han byggde en vedbod i år på gården. Som all ved ligger staplad i nu i väntan på att eldas upp.
Kram mamma c

Mitt liv - Mina drömmar sa...

Supersnygg vedbod! Har han lust och komma hit och bygga en till mig med tro;)

Här eldar vi oxå så fort det blir rått. varken jag eller maken är uppväxt med eldstäder så det blev till att lära sig konsten från scratch.

Var hemma hos en bekant och såg ett big NO NO...de hade tändvätska för att tända i sin kamin...

Kram Annica

♥ Fyra årstider sa...

Ler när jag läser ditt inlägg. Min man pratar gärna om ved och vedeldning. Nu köper vi alltid färdiga stora trädtändstickor till vår braskamin....tack och lov
Kram Lotta

Sussi's värld sa...

Vilken underbar blogg, hittade hit första gången idag, men kommer tillbaka.
ha en mysig dag.

Dicksonska våningen sa...

Jag fick lära mig av min mamma hur man gör upp eld. Hon var med i scouterna när hon var ung. Sedan hade vi vedeldad panna hemma i huset och ville man ha varmvatten till duschen eller värme på vintern så var det bara att gå ner och elda! Så jag har också gått i pyromanskola!
Vacker vedbod! Jag förstår din far :)
Kram Annika

me and alice sa...

Åh, vilken go pappa du har! Visst är det mysigt med brasor... Tack för lite pyromanteknik*fniss* Man kan behöva öva upp tekniken nu inför kommande kaminsäsong...
Jädrans vad duktig du är på att måla! Imponerad till tusen!!!
kram Susanne

Villa Hemmet sa...

Hihi, snart måste man börja fixa med veden... tack för tipset. Såg jättefint ut!

kram

Malla sa...

Vad härligt det är med öppen brasa!
Det är så hemtrevligt och framkallar nån ofantlig myskänsla. Om jag hade tillgång till en kamin eller liknande skulle jag önska höst och vinter året om!!=)

Hem och Lycka sa...

Vad härligt med en vedbod och öppen spis/kamin.. Skulle hemskt gärna vilja ha det nån gång i framtiden. kram!