onsdag 6 februari 2008

Så fixar du tvättstugan

Om jag bara fick det fint i tvättstugan, skulle jag tvätta och stryka med ett leende på läpparna. Eller? Jo, jag tror faktiskt det är sant! Drömmen för mig är bättre förvaring, trevligare diskho, bra belysning och nytt golv nere i källaren. Det ska bli, frågan är bara när. Så länge njuter jag av denna bild från Hampton design.

X

Idag vill jag slå ett slag för att uppgradera tvättstugan! Med tanke på hur tråkigt de flesta tycker det är att tvätta, hänga, stryka, vika och sortera, och hur mycket tid man tillbringar där, tycker jag att detta bortglömda rum förtjänar ett lyft. Ett tråkigt jobb blir så mycket roligare i en trivsam, och funktionell miljö. Därför har jag sammanställt en checklista över viktiga saker att tänka på när man vill "shapa up" sitt tvättrum.
X
Checklista:

 • Använd ljusa färger, de förstorar samt ger en klinisk ren känsla, vilket man vill komma åt i en tvättstuga. I och med att det ändå kommer att finnas så mycket tyger och kulörer, genom tvätt som torkar, ligger i smutslådor vilket alla skapar ett rörigt intryck i sig. Därför är det bättre att hålla sig till lugna ljusa färger som ger sterilt intryck, för att sen bona om det med någon korg, härlig trivisam belysning, samt väldoft.
 • Det är viktigt att komma ihåg att tvättstugan är ett våtutrymme. Ge dig inte på att sätta kakel och klinker om du inte är absolut säker på vad du gör. Annars är kakel och klinker bra val, men tänk på att golvplattorna helst ska vara oglaserade eller matta, så man inte riskerar att halka på dem när de blir blöta.
 • Gå igenom dina saker och och dela in dem på ett sätt som underlättar din vardag. Dela in efter ägare, användning, funktion, hur ofta de används eller hur de ser ut.
 • Släng allt som inte används regelbundet; sälj eller skänk bort. Det ger utymme till sådant som du verkligen tycker om och behöver.
 • Skaffa en minneslåda - Jag och min man har gjort en minneslåda, med saker som betyder något för oss. Skaffa en vacker låda, ha den framme och ta en titt då och då. Det gör en varm i hjärtat.
 • Bestäm en förvaringsplats för vardagssakerna, varje kategori.
 • Sedan bestämmer du förvaringsplats för säsongsförvaring, såsom sommar- och vinterkläder, julsaker m.m.
 • Sedan bestämmer du en förvaringsplats för gamla skolböcker (om du behöver spara dem), fotoalbum och leksaker och barnkläder.
 • Se till att ha speciella korgar för vit respektive kulörtvätt, där familjen kan lägga rätt från början, så slipper man sorteringsmomentet.
 • Mät sedan hur mycket förvaringsplats du behöver. Räkna och titta på olika alternativa lösningar. Vilken är bäst?
 • Glöm inte att förvara längs med väggarna. Det slukar otroligt mycket.
 • Se till att ha lådor som är täckta. Trådbackar och genomskinliga lådor skapar annars ett för rörigt intryck. Liksom att ha för mycket korgar. Korgar kan dock vara fantastiskt vackert om allt i övrigt är vitt, grått och sterilt.
 • Välj förvaring. Antingen möblerar du och utnyttjar höjden i rummet, eller kan du utnyttja hörnen.
 • Bra trådbackar går att köpa för billig peng och ett billigt alternativ är att köpa flera backsektioner, en snygg träbänk att lägga ovanpå och att sy ett draperi för att dölja trådbackarna och skapa lugn och ordning i rummet.
 • Välj lådor utefter vad som ska förvaras i dem:

- plast går bra till det mesta

- förzinkat och stål och trä är perfekt till tyngre föremål

- kartong är bra till lättare saker och kläder

 • Rejäl ho för småtvätt och leriga stövlar
 • Bra arbetsbänkar, och ergonomiskt bra arbetsställningar är värt att satsa lite extra på.
 • Upphöjd tvättmaskin
 • För barnfamiljen är det också viktigt med säker förvaring av tvättmedel med mera, samt att strykbräda och strykjärn inte kan välta ned på klåfingriga små.
 • Sist men inte minst - Glöm inte en radio

Erkänn att den här förpackningen är nog så mycket vackrare än Ariels :)


Tänk på att det finns underbart härliga skölj- och tvättmedel, som är vänliga både för ögat och miljön. Dessa produkter kan du finna i den mysiga Tvålbutiken i Helsingborg. De har ett brett sortiment av tvålar, tvättmedel, sköljmedel och diskmedel. Allt i vackra flaskor och förpackningar. Att komma in där är en fröjd för alla sinnen.

X

Tänk på att ta hand om tvätten blir så mycket enklare (och roligare) om du har rätt förutsättningar för att sortera, torka, hänga, stryka och vika tvätten!

Lycka till med era tvättstugor. Själv ska jag sätta mig ner och börja rita.... Nej, först ska jag RENSA ut alla makalöst fula handdukar, badlakan, dukar, kuddfodral som vi aldrig använder...

X

13 kommentarer:

Julia sa...

Hej hej!

Tack snälla för kommentaren i min blogg, blir såå glad :)

Självklart får du låna bilder om du vill.

Vilken underbart söt misse ni har!

Kram/Julia

Anonym sa...

Ohhhh, vad bra allt detta låter, men... Du vet ju själv. Lycka till med din tvättstuga och vi vill gärna vara med under förvandlingen. Annars ska jag nu iväg, kavla upp ärmarna och sätta igång med åtgärd 1: börja städa och röja.
Ha en bra dag! //AnnA

Anonym sa...

Hejsan!

Följer din härliga blogg och tycker så mycket om framförallt dina tankar kring Feng-Shui. Har en fråga till dig angående två av rummen här i vår stora, mysiga 1800-talsgård. Alla andra rum har jag lyckats inreda så att vi mår bra, får god energi och trivs gott - men så är det två rum som jag inte alls får ordning på. De ligger i fil och intill vardagsrummet, så det går inte att gömma och glömma heller. Har en del idéer, men skulle gärna, gärna vilja bolla med dig! Maila om du har lust!

Hälsningar
stina

stinaabrahamssonorust@hotmail.com

älskar sött sa...

Ja du det vore drömmen!! =) Undrar bara om man viker i hop tvätten med ett leende?? ti-hi...Har en rätt ok tvättstuga nu, men tyvärr bildas det högar som jag tar hand om när det är kris!! =) Vill inte ta död på dina förhoppningar ha-ha..men kul kommer jag nog aldrig tycka att det blir =) Det är dock en himla bra *drivmotor* för att göra om i sin tvättstuga hi-hi..Ha en underbar dag! Många kramar Malin

Anonym sa...

Åh! Den som ändå hade en egen tvättmaskin. Vi delar tvättstuga med alla andra (lortgrisar!) i huset. Det är då man önskar att man hade plats för en tvättmaskin hemma. Någon gång i livet skall jag också ha en riktigt fin och funktionell tvättstuga.

Inredningsgalen sa...

Ja gud vad kul det kunde vara att tvätta. Om jag fick bestämma och om vi hade platsen så skulle min tvättstuga se ut som i bloggen; Julias vita drömmar, helt underbar!

Eleonora sa...

Det här låter för bra för att vara sant. Vem skulle inte vilja ha så här läckra tvättmöjligheter. Men man gör så gott man kan och har utrymme till. Min tvättstuga är omgjord gästtoalett. Väggarna snyggt kaklade i vitt med ljusblå dekor och tvätt och torkpelare får OK plats. En liten vit hylla för tvättmedel odyl fåt också plats och nu ser jag att jag måste byta ut de fula tvätt + mjukmedels-flaskorna till snygga i glas!

Gamla frottéhanddukar med sk roliga tryck är det värsta jag vet och har aldrig kommit innanför mina dörrar.

Ha det så gott. Det är härligt att titta in till dig. Kramisar

MiaMaria sa...

Gillar denna tvättstuga har tagit dela av den hos en annan bloggare och den är så himla fin....VILL HA!

Underbara detaljer......
TAck för tips!
Miamaria

Jennyshemochharmoni sa...

vilka bra tips! Gillar bliderna jättemycket också! :) Önskar mig verkligen en sådan underbar tvättstuga :)

På Norrgården sa...

Tack för jättebra tips! Ska definitivt tänka på dessa när vi snart är i färd med att planera vår tvättstuga! Bilden längst upp var verkligen inbjudande! Tänk att VILJA vara i en tvättstuga! Ha en bra kväll!

http://hemmahosstina.blogg.se sa...

Ja, det skulle ju faktiskt vara mycket roligare att tvätta och göra allt annat som hör till om tvättstugan var snygg och inspirerande. Tack för alla braiga tips. =) Kram

Johanna sa...

Ah, jag tyckte väl att jag kände igen skyltningen och produkterna, det är ju Tvål :) Vänligen Johanna (som jobbar just där)

Anonym sa...

Fіne way of telling, and niсe piеcе of writing to take data оn thе topic оf my prеѕentation
topіc, which і am going to presеnt in college.


Fеel fгee to suгf to mу ѕitе -
payday loans