torsdag 27 mars 2008

Minimalistisk stil

På begäran, kommer idag tips på hur du kan få ditt hem till minimalistiskt. En stil som oftast förknippas med stelt och tråkigt, vilket är fel, fel, fel!

X

Luftigt yta

Inredningen ska vara enkel och luftig. Här gäller stora, öppna ytor, oftast i vitt. Känslan är ombonad, men samtidigt avskalad och modern och sparsam på detaljer och möbler. Dessutom är det att av stor vikt att hålla sig till en färgskala, för att skapa så få intryck som möjligt. Möblerna är oftast stora, mjuka soffor i beige, grått, vitt eller svart. Använd bara några möbler, enkelfärgade utan mönster. Det viktiga att tänka på här är att inte förlora kontrasten i inredningen.



Textilier
Eftersom stilen som helhet är ganska så enkel och välmatchad kan man ta ut svängarna lite mer på textilierna, som mönster på kuddarna i soffan. Man kan även experimentera med textur, med exempelvis ullplädar, kuddfodral i päls och skinnimmitation, för att "ombona" känslan i rummet. En tjock ryamatta passar utmärkt på golvet.
X


Vita väggar
Kulören på väggarna är oftast vit, som ger ett stilfullt intryck. Andra färger än just kritvitt är förekommande till viss mån men vanligtvis är det denna basfärg man brukar hålla sig till. Det ger det minimalistiska rummet sin klang och öppenhet. Då ofta konst, enstaka stora tavlor gör sig bra i en minimalistisk stil är det fint att låta väggarna vara vita, och låta konsten och möblerna tala. Tänk gallerier.... det är inte för intet de har vita väggar. Inredningen följer oftast en fyrkantig form och utmärker sig genom att vara funktionell, praktisk och fri från plotter. Allt för att ge en så avkopplad känsla som möjligt.



Träslag
Valnöt och lite mörkare träslag är ofta vackert till den annars vita och lite stela inredningen. Den ger värme till det minimalistiska.

X
Ytor
Ytorna är grunden till stilen, det viktiga är att funktionella objekt utgör en dekorativ effekt. Det minimalistiska sättet passar bäst på rum som är något större, eftersom rummen ofta har den yta som krävs för att förmedla den grundliggande känslan av minimalismen.

X



Idag unnar jag mig massor av lyx - det är min födelsedag : )

Så jag;

1 - äter frukost i sängen och läser min goa bok

2 - har städerska hemma

3 - går en långpromenad och köper något mumsigt på konditoriet

4 - tänder en brasa och tar en kaffe till det mumsiga

5 - har bjudit hem familjen på middag och det blir supermysigt.
X
Önskar er en fantastisk dag, för det ska jag ha :)

Kramar
Jannice

32 kommentarer:

Anonym sa...

Men snälla lilla vännen....
Var finns själen???? Har tittat både på bilderna av ditt hem och dom bilder du lagt ut som "inspiration" och allting
ser alldeles livlöst ut. Någonting fattas......glädje,lycka och liv???

en utbildad

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Men.tror jag dööör....kommentaren ovan!!!!!ååå sååå fegt,,,varför skriver du inte bara under..signerar vem du är...om du nu är sååå utbildad borde du ju veta att detta är en Minimalistiskt är en inredningsstil!!!!!!
tycker det sprudlar av både glädje lycka o liv!!!!
Alla stilar är ju olika...jag gillar massor av dem o skulle vilja ha ett hus med en stil i varje..tyvärr har jag bara ett,,,o då mixas de lätt i hop.
Om du inte gillar det..så är det ju din sak...alla gillar ju inte samma..det kan ingen kräva...me stå åtminstonde för det!!!!!!!!!!!!

Skulle precis skriva, vilket underbart vackert inlägg du gjort , verklige välarbetat med såååå vackra bilder!!! Men kom helt av mig nu!!!!!!!!!!!!

Mig inspirerar de i alla fall!!!!!

`·.,(¯`·´¯)
(¯`·´¯).·´
`·.,.· L O V E
♥Kramar Mamma Millan♥
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

O du annonyma..så fegt!!!!!Undrar vad du är "utbildad" i??????????
Alla som jobbar med inredning vet nog att uppskatta olika stilar, epoker o inredningar över lag!!

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Alltså...nu blev jag så arg...måste bara skriva en sak till..till dig annonyma.....
Hur kan du säga att "inredoholics" bilder av sitt hem är livlöst,,ta dig du en titt till!!!!!

Goa sa...

Du har ett underbart fint hem!
Ditt inlägg är jättevackert...tycker att du fångar precis vad det handlar om, jag njuter av det!
Hoppas du inte bryr dig om den första kommentaren, vi vet båda att det finns folk till allting och så de som måste uttrycka det också, bara för att göra någon ledsen.
Du däremot, gör massa människor glada varje dag!
Kom ihåg det!

Kram till dig vännen, (det var länge sen) och ett jättestort...GRATTIS!!!
Må din dag bli den bäste av alla!!

Monkan sa...

Vilka härliga ytor! Åh, stor rund matta, önskar jag hade ett stooort rum så jag kunde ha en IKEA PS (om den nu finns kvar, glömde kolla när jag var där i helgen).

Vilken lyxig födelsedag :-) Grattis!!! Och hoppas att inte Anonym förstörde din dag!

Nu har jag kommit en liten bit på väg med min idé som jag fick av dina fina blombilder igår, tack igen :-) Om du har tid så kika gärna på mina "kladdar" (men bläddra snabbt förbi mitt hemska tisdagstema...), jag försöker besluta hur jag ska göra, eller om jag ska skippa hela idén...

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Alltså.....glömde ju helt bort att gratta dig!!!!!


G R A T T I S !!!!!!!
hoppas du fick en underbar dag!!!!

`·.,(¯`·´¯)
(¯`·´¯).·´
`·.,.· L O V E
♥Kramar Mamma Millan♥
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Anonym sa...

Ja man upphör ju aldrig att förvånas över människan...
Åh jag blir alldeles trött i hela kroppen på den där anonyma, fega personen. Bry dig absolut inte om honom, din blogg var den första jag la till som favoriter inte länkar för det har jag inte lärt mig än:-).

Tydligt har ju denna människa en helt annan smak än du (och jag o många andra) men varför så onödig, tråkig och elak kommentar alla är vi ju olika! Nej skäms på dig din fegis!

Hoppas att din födelsedag var alldeles underbar, tyckte det lät så mysigt med långpromenad för att sedan slinka in på kondis!

Må gott and keep up the good work:-)

Anonym sa...

Hej igen, tittade dessutom igenom bilderna från ditt förra inlägg, de är ju helt sanslöst fina, så du anonyma släng dig iväggen.
Lustigt att jag skrev"bry dig inte om honom", det kändes som om det var en man som skulle skriva nåt så onödigt dum inte en av "våra egna", väl. Jag är alldeles för naiv på människan det kanske syns...

Ha det gott!

Zizzi sa...

Tycker också att den anonyma är feg som inte skriver under! Om han eller hon inte tycker om bilderna är det ingen som tvingar honom eller henne att titta på de. Egentligen är det väl lite synd om honom/henne som inte verkar ha ett liv själv eftersom den personen måste ha nån annan att skriva om!
Jag måste bara säga, har sagt det förrut, att din blogg är en av mina favoriter och en av de första bloggarna jag "hittade" till och fastnade för!
Grattis på födelsedagen och unna dig jättemycket lyx!
Och tack för all inspiration jag får från din sida!
Kram cissi

Karin sa...

Vilken gräslig och ful kommentar. Hur har någon mage att komma och uttala sig om glädje, lycka och liv!? Och dessutom på ett sådant översittarsätt. Nej vad du än gör ta inte åt dig av något som uppenbart kommer av en sjuk eller avundsjuk person!

Ditt hem är så fint och jag blir alltid inspirerad av dina inspirationsinlägg. Kul att få läsa om minimalistisk inredning även om jag själv föredrar stilen i föregående inlägg.

Jag hoppas du får en toppenfin födelsedag! Jag tycker det låter som en perfekt dag. :) Stor kram Karin

Elisa Day sa...

Underbart inlägg som vanligt! Jag tycker dina bilder är fullt med glädje och liv! Du hör till mina favoritbloggar! Grattis på födelsedagen! Kramar

Anonym sa...

Hej och en underbar god morgon. Grattis på födelsedagen och många, många lyckoönskningar.
Ha en fortsatt underbar dag. Här skiner solen...
Kram /AnnA




PS.: Synd att den anonyma "utbildade" .... fick så mycket uppmerksamhet. Det är den helt enkelt inte värd(!)

Vecka - Vecka sa...

Hej!
Måste också säga att den anonyma kommentaren nog bara var såå onödig. Vilka bilder har den människan sett på egentligen? Ditt hem är ju så vackert och harmoniskt! Och vilket sätt att kommentera på, och så fegt att vara anonym!
Men till inlägget, skulle nog emellanåt vara skönt att ha det så där minimalistiskt hemma hos sig.. skulle vara lätt att städa iallafall! Men det är nog inte ändå riktigt min stil..
Och grattis på födelsedagen!
Kram, Lotta

Cin sa...

Stor grattis på födelsedagen!!! Låter som om du kommer få en kanondag, hoppas solen skiner på dig!
Kul att få se lite minimalistiska bilder, jag gillar den stilen.
Soliga kramar Cin.

Helena Dovier sa...

Hej Jannice! Vill skicka ett stort, stort grattis på födelsedagen i efterskott - hoppas att du hade en riktigt härlig dag och en trevlig kväll med besök av nära och kära. Himla trist att den där sura anonyma kommentaren skulle komma just på din födelsedag... Ja ja, det är väl tyvärr sådant som har hänt så länge som internet har funnits (och tidigare också - vem har inte sett sura, anonyma lappar som grannarna har satt upp i tvättstugan?) och som fortsätter hända med jämna mellanrum. Bara att stålsätta sig och ignorera så gott man kan... Hoppas att du får en jättefin tisdag!
Stor kram från Helena

Anonym sa...

Grattis i efterskott! Och du? Du tar inte åt dig av första kommentaren va? Lova mig det! För du har en inspirerande blogg och ett vackert hem! Det finns ju de som måste få trycka ner andra för att komma upp själva...tyvärr. KRAAAAM!

Anonym sa...

Grattis! Hoppas du verklingen får en underbar dag och att du blir riktigt uppassad :)

Alla inlägg är underbara. Sen att jag är slö och kommentera dig är en helt annan femma...

En helt annan fråga? Vad tycker du om att kombinera mörka träslag i hyllor, soffbord m.m. med en ljus soffa?

Anonym sa...

Utbildad vad? Tycker synd om fega människor som tar sig själva på för stort allvar.

Grattis på födelsedagen!! Hoppas att den blir super. Det låter ju så i alla fall!

Kram kram/pernilla

En inredoholic sa...

Tack alla för era söta kommentarer. Det värmer verkligen att ni tycker så mycket om min blogg! Och NEJ, jag låter mig inte påverkas av första inlägget. Det är andra gången jag får spydiga kommentarer från "anonym". Har bara en fråga till denna person. Varför går du in på min sida,om den uppenbarligen inte faller dig i smak? Det finns massor med fina inredningsbloggar att välja på där ute... så någon kommer säkert falla även dig i smak. Se dock till och behålla din bitterhet för dig själv och låt den inte gå ut över andra.

Nu ska jag fortsätta fira min födelsedag ; ) tralalala...
Kram
Jannice

Lila sa...

Hoppas din födelsedag blev super! Första gången jag är inne och kikar på din blogg. Jag tycker den är superfin!

Kramar Lila

Maria sa...

Inte direkt min stil, men det är snygg att inte ha för mycket små plock framme här hemma, det strävar jag efter!
KRAM

Maria sa...

Visst ja, GRATTIS!!!!!!

marita blücher sa...

Hej Jannice,
Ett jätte GRATTIS på din födelsedag - hoppas att den blir lika strålande som vädret hos mig idag - solsken från en klarblå himmel! Tack för ännu ett intressant inlägg angående inredningsstilar, som vanligt med fina bilder.
Varma kramar från Marita

Pysselprinsessan sa...

GRATTIS på din födelsedag!
Och tack för en superbra blogg!
Kramar från Pysselprinsessan

Cattis sa...

Tack för den vackra inspirationen av minimalismen!

(Den utbildade damen överst skulle jag vilja fråga: vad är det för utbildning? i inskränkthet *fniss* Smaken är som baken...)

Hoppas du får en toppenfödelsedag!
Planerna du har låter som en bra förutsättning :-)

Kram
Cattis

Karin i Villa Grå sa...

GRATTIS! Jag hoppas att din dag är just så där härligt lyxig och underbar!

Minimalism tilltalar inte mig alls, jag skulle bli så deppig om jag hade ett hem som såg ut så där. Det är snyggt så att det svider, men passar helt enkelt inte mig. Less is a bore anser jag (men så svär jag ve och förbannelse över alla saker som står i vägen och måste flyttas runt när jag ska städa, hi hi...). Har nog hittat en gyllene medelväg tror jag!

Bilderna som du visar skulle nog falla min bror och hans flickvän i smaken. Jag visade bilder från deras hem för inte så länge sedan. Vet inte om du kommenterade det, men jag gissar att du skulle göra tummen upp ;-)

Kram!

Karin

Karin i Villa Grå sa...

Glömde ju att sucka över den första kommentaren. På vilket sätt skulle bilderna från ditt hem vara själlösa?? Ditt hem är vansinnigt vackert och saknar verkligen inte själ!

Kram igen!

Karin

Anonym sa...

Grattis på födelsedagen... och tack för inspirerande reportage. Det härliga med inredning är ju verkligen precis det du visar. Att det finns en mängd olika stilar och att alla kan hitta sitt sätt att inreda.

Tjohalia sa...

Grattis på födelsedagen! Hoppas du har haft en underbar dag! Kram Sandra

Hem och Lycka sa...

Nämen, grattis på födelsedagen!! Hoppas du haft en härlig dag!

Vilken patetisk kommentar du fick, anonym dessutom.. *suck* Snygga hem, läckra miljöer och en lugn känsla av minimalism..

kram!

Vardagstugg sa...

Grattis på födelsedagen!

Solsjö - Under en vind sa...

Stort grattis till dig!!! Hoppas att du haft en mysig dag!!

Läckra bilder!!! Hade inte jag fastnat i den lantligt romantiska stilen så hade jag förmodligen bott i ett funkishus med minimalistisk stil.....Man kan ju gilla massor av olika stilar, men inte ha alla hemma hos sig själv!

Ha en skön helg, kram!