onsdag 15 oktober 2008

Dubbelt upp

Speglar i Feng Shui har ibland fått ett oförtjänt dåligt rykte. Jag vill förtydliga att speglar är inte dåligt, de anses bara ha stark kraft att öka energin i miljöer. Då det är negativt med en spegel i sovrummet är när den är placerad mittemot ett fönster eller riktad mot sängen, annars är det ingen fara.
X
Något annat som kan läggas på minnet är att du ska heller inte mötas av din spegelbild direkt när du kommer in i ett rum, innanför dörren i hallen osv.
X
I Feng Shui menar man också att man inte ska ha speglar som "stympar" kroppen. Ni vet dessa spegelväggar á la 80-tal med svarta pluppar emellan enheterna. Tänk, de kloka Kineserna visste redan för 3000 år sedan att dessa hemska saker inte var bra för människan - det du Kamprad. Gjorde jag mig ovän med någon nu? Ja då tar jag den smällen, för spegelvägg med pluppar är INTE nice!
X
Speglar kan användas för att skapa känslan av att rummet är större. Tex i en hiss, där de också finns till för att besökarna ska "glömma bort tiden" genom att studera sitt utseende medan de väntar. MEN det viktigaste av allt. Speglar är vackra, och speglar kan FÖRDUBBLA det vackra. Exempelvis har du ett vackert träd utanför som ger ett fantasiskt ljusspel om dagarna, se till och ta in det genom en spegel. En vacker bukett, blir dubbelt så vacker framför en spegel. Och kom ihåg, oreda som speglar sig, blir dubbelt så rörigt!
X

En spegel är elementet "vatten" i Feng Shui och är en chi höjare utan dess like :)

Kram Jannice

13 kommentarer:

anna sa...

Mycket intressant!
Vad mysigt det var sist!
Stor kram Anna

Milla S sa...

Spännande att läsa! Förutom i hallen så tycker jag att det är svårt att placera speglar, men det ger ju en enorm effekt om man hittar rätt spegel och rätt placering. Du får gärna skriva lite mer om hur man kan tänka kring det här med speglar.

B-M sa...

Väldigt intressant att läsa. Det som slår mig är att jag då har gjort "rätt" hemma, jag har ingen spegel i sovrummet och i hallen så möts jag inte av spegelbilden när jag kommer in. Och jag har definitivt ingen spegelvägg med pluppar.. ;-) Ha det gott / B-M

S o F sa...

Det är så himla intressant Jannice. Läser allt med stor behållning (som vanligt) :) .

Tänker som b-m skrev att det har automatiskt blivit ganska så "rätt" här hemma, men jag undrar hur det blev med den senaste stoooora spegeln som vi satte upp på ena kortsidan i vardagsrummet...?
Det är ju tänkt att placeras en vit möbel under den, som i sin tur ska pyntas med ljuslyktor o.dyl.
Spegeln är alltså placerad mitt emot vardagsrumsfönstret (med naturen utanför) och det är alltid ordning och reda i det rummet.
Och även fast den är stor så ser man ju inte riktigt hela kroppen i den. Hmm...
Det känns verkligen som en stor förändring i rummet nu. Hoppas bara att den är Feng shui-rätt.

Tack Jannice och ha det gott!

S o F sa...

PS. Det finns bilder på bloggen om du har tid och lust att kolla in det jag skrev om - och kommentera. DS

Ev. ersättning får vi återkomma till. ;) :)

Från A till O med Jenny sa...

Jag har ju personligen inga speglar hemma....bara en på toaletten. Problemet är att jag inte riktigt vet var jag ska sätta några speglar, funderar ev att sätta några speglar i vardagsrummet i stället för tavlor.
Ha det gott
Kram

vit och pastell sa...

Jag läser allt du skriver om feng shui med intresse! Jag är därför lite bekymrad över vår nya spegel i sovrummet. Dels för att den är i sovrummet men också för att den är mitt emot fönstrena. Personligen tycker jag att rummet fick ett lyft och blev ljusare ( det vetter mot nordost)

Snälla kan inte du titta på min blogg och om du känner för det lämna en kommentar om vad du tror om det lilla du ser där?!

Kram/Maria

vit och pastell sa...

Sorry, hade visst inte lagt in någon bild på bloggen där spegeln är med. Nåväl, lägger in en senare.

Kram/Maria

En inredoholic sa...

Hej Vit pastell!!

Jag förstår om din spegel ger ett lyft. Och den stramar upp och fyller den tomma väggen över sängen.

Det man säger inom Feng Shui är att man inte ska ha tunga föremål som hyllor och speglar som kan "trilla" ner över huvudet och ge en otrygghetskänsla. Tryckande!

Plus att det ökar "chi" där ni sover. Men om ni drar för fönstrena nattetid och har en lampa i mitten av taket som hänger ner i chiflödet (dock ingen tung kristallkrona som hänger över sängen och som kan kännas som den "hänger över en") men utanför sängytan , ok. Men någon lättare exempelvis rund rislampa, snowboll etc, så bromsar den energin mellan spegel och fönster och det kommer bli lugnare. Ska rita upp det på bloggen här någon gång :)

Hoppas jag hjälpte dig. Och kom ihåg, gillar du spegeln, så ska du ha spegeln där.

Kram

En inredoholic sa...

Hej sof

Angåend din spegel, vilket kap, det må jag säga :)

Hej!!

Jag förstår om din spegel ger ett lyft. Och den stramar upp och fyller den tomma väggen över sängen.

Spegeln kommer öka chi i vardagsrummet helt klart. Du kan bromsa detta (du kanske redan har en) genom att hänga ner en lampa i mitten av rummet för att lugna rummet. Man märker ofta en tydlig skillnad med ex en rund lampa i som hänger om och rundar rummet. Att placera en läsfåtölj mitt i "rusande" chi kan vara fint som dekoration, men kanske inte så rofyllt att sitta i. Så försök att bromsa med lampa i taket, matta på golvet och gardiner i fönsteret samt lite höga växter eller föremål i fönstret.

Hoppas det kan hjälpa dig!! Det var många frågor om speglar på bloggen. Får nog rita upp det ngn gång.

Kram Jannice

S o F sa...

Tack Jannice för att du tog dig tid och kommenterade mitt vardagsrum med nya stora spegeln.

Intressant det där du sa om lampan. Om jag hittar nåt snyggt att ställa utefter väggen under spegeln så funderade jag på att från taket hänga en lampa som skulle hamna i övre kanten på spegeln och alltså över ev. kommod/skänk/bänk.

Maken och jag har ofta talat om en hängande taklampa över soffbordet, men det har inte blivit av pga så mycket övrig punktbelysning och kanske också en känsla av att det "stoppar upp"/hindrar den fria sikten ut genom fönstret.

Tack återigen för din vänlighet!
Säg till om jag kan göra nåt för dig.

Varma hälsningar!

Lallis - liv och leverne sa...

I love Feng Shui. Och jag håller med dig. Många tror att det är dåligt med sspeglar och så är det ju inte . Tack för ett fint inlägg.
Kram Lallis

vit och pastell sa...

Tack så jättemycket för din kommentar ang. spegeln i sovrummet. Jag har faktiskt en fin tyglampa som var uppe i vardagsrummet tidigare. Den skulle säkert fungera och komma till sin rätt i sovrummet.

Tack än en gång för att du tog dig tid.

Kram/Maria