söndag 26 oktober 2008

Färg & Valör

Kulör mina vänner är färg, och valör är mörkt och ljust. När man har en ljus, vit inredning är valören det absolut viktigaste. En inredning behöver kontraster (ljust och mörkt) annars svävar den. Bilderna nedan är från Slettvoll (som för övrigt öppnade butik i Stockholm den 25 september) och har mycket vackert att erbjuda. Där kan man tydligt se skillnaden, vad ett vitt trä hade gjort till inredningen. Genom att ha mörkt träslag får man in "jord" i inredningen, vilket hade saknats annars. Jord är viktigt element för att "jorda" inredningen. Och med det menar jag inte att allt måste vara mörk brunt. Det finns i mörka toner som brunt, men också som kapat trä, rektangulära former, keramik, tegel, lera, kakel och ruffiga ytor. Det är speciellt vackert till vitt (metallelementet).
X
En inredning skall dock ha en balans mellan alla 5 element för att den ska bli komplett, annars blir det ingen harmoni i inredningen. Tänk vilken skillnad det hade blivit på rummet om tavelramerna också varit vita? Rummet nedan är mycket ljust, men vi ser "jord" i formen på tavlorna, vatten på färgen på ramen, växtligheten och "trä" i liljorna och tända ljus skapar en mysig stämning och ger "eld". Sofforna är vita, vilket är "metall". Plädar och kuddar gör även sitt då de ger ett intryck av yin (mjukt) mot det kantiga yang i former på tavlor, bord etc. Viktigt att nämna är att när inte ljusen brinner, kan det kännas att det fattas något. Då är det eld. Ofta blir vita inredningar enligt nedan, mysigar när man tänder ljus på kvällen, eller tänder en lampa. En släckt lampa är inte eld. Inte en öppen spis heller.... och det behöver jag nog inte ens skriva. Det är få ting som är så tydliga i en inredning, som mysighetsfaktorn av tända ljus eller en öppen brasa.
X

X

X

Vill passa på och önska er en härlig start på veckan!! Och förresten! På onsdag drar jag en vinnare i tävlingen från förra veckan... Spänningen är olidlig, jag vet ;) Men jag måste klippa massa lappar igen, puh.... :)

Kram Jannice

X

10 kommentarer:

Jema Rose sa...

VACKRA bilder..!

KRAM, Jenny

<3

Lallis - liv och leverne sa...

Tack för ett lärorikt och jättebra inlägg:)
Kram Lallis

Inredningsbloggar sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lilla huset på prärien sa...

Det är verkligen spännande det du skriver om. Jag kan ingenting om detta sedan tidigare därför är det extra kul att läsa! Blir faktiskt sugen på att lära mig ännu mera och läsa ännu mer... :)

Ha en bra vecka!

Kram Jenny

Lilla jag sa...

Tack för intressant läsning. Har du några mer tips på de olika elementen?

Linda P sa...

Ah, intressant läsning! Den där Slettvollsbutiken var jag faktiskt inne i när jag var i Sthlm härom helgen.

Hoppas du får en skön start på veckan!

KRAM!

Helena sa...

Hej !
Vill tacka för intressant läsning.
Blir nyfiken på att lära mig mera.
Ha en bra måndag.
Kram Helena

Milla S sa...

Aha... nu förstår jag varför vårat vardagsrum aldrig känns "färdigt" Tack för det!!

anna sa...

Skall jag tänka på när vi flyttar in!
Ktam Anna

A home far away sa...

Helt klart tänkvärda ord när det gäller inredningen och bilderna var mycket riktigt, såå fina.

Ha en fin dag
//Gunilla i Singapore