onsdag 16 april 2008

Chi höjare

I feng shui talar man ofta om chi höjare. Föremål som ökar energin och får energin i ett rum att flöda på ett behagligare sätt, och som gör det vackrare för ögat och trivsammare att leva i.
X
Det finns olika sätt att öka chi i ett hus. Några exempel är att hänga kristaller i fönstret, använda speglar, växter eller belysning. Men det absolut bästa är en vas med färska blommor. Ni vet själva vad det gör med en vacker bukett på bordet. Det finns vetenskapliga bevis på att vi människor minskar vårt stresshormon (kortisol) med 20% genom att bara vara ute i naturen. Att ta in den i form av blommor eller annat i våra hem ger också effekt.
X
På vår byrå i hallen (vårt häslohörn) försöker jag numera alltid ha färska blommor för att gynna hälsan för mig och maken. Ett vackert kort på oss från bröllopet ger också god energi.


Vi ses imon!

Kram
Jannice


10 kommentarer:

Peters Projekt sa...

Hej Jannice! (gillar stavningen ;)

Hittade hit från din "reklamspot" hos Spets och Snor-Helena...

Vilken härlig blogg du presenterar! Jag gillar verkligen dina bilder - olika perspektiv på samma objekt, närbilder och helhetsbilder. Här verkar det inte dölja sig några "hemligheter" utanför kameraobjektivet ;) Dessutom både trevligt, inspirerande, underhållande och informativt skrivet från ett proffs. Får väl nästan kallas infotainment?

Faktiskt impad över dina stiliga perspektivskisser, moodboard etc. i samband med ditt inredande (inlägg 8 april).

Färska snittblommor ja, det är en riktig stämnings-/energihöjare; dessutom i hallen. Enkelt och väldigt vackert stilleben du visar. Vi har för övrigt tagit bort spegeln mitt emot ytterdörren...

Apropå din gästbloggande makes inlägg. Det där med delaktighet är oerhört viktigt (i alla sammanhang). Sedan är det kanske inte viktigt att man deltar/bidrar med samma saker eller "tänk" bara man involveras/involverar sig. Man kan ju bidra med sin grej så att säga. Då tror jag att båda parter mest kommer till sin rätt. Både hustrun och jag bloggar för övrigt - samma pryl men ur olika perspektiv.

I vårt 1860-talshus går det mesta i vitt, lantligt, slitet och gammalt. Mitt bidrag här hemma är av det mer hantverksmässiga slaget. Jag är ju ingen snickare men lär mig hela tiden. Jag har - genom involvering från hustruns sida - kommit att uppskatta det vita och ställer gärna upp som bollplank i inredningsdiskussioner. Ibland har jag idéer som hustrun anammar och lika ofta är det tvärtom. Någon gång har jag lagt in mitt veto och efter en tid har hustrun förstått och accepterat min ståndpunkt (man får ju bara inte vitmåla ett handgjort, franskt, mörkbrunt köksbord - eller? ;)

Jisses, det blev visst lite långt det här. Får skylla på att jag fascinerats av din blogg. Länken är redan på plats ;)

Förresten, Bosse passar verkligen in hemma hos er. Vår lilla, helvita Prinsessan passar också bra in hemma hos oss ;)

Keep up the good work! / Peter :P

Peters Projekt sa...

En sak till:

Gillar verkligen dina karameller till skor/ballerinas. Nu går ju inte jag i så´na själv men ändå . . .

Å sättet du arrangerat och plåtat - wow!

:P

Zizzi sa...

Och jag som faktiskt har tänkt att jag ska ha färska blommor i vaser lite här och var! Det blir inte så dyrt som jag först trodde, för de håller sig ju ett tag. Jag vet att feng shui säger att man ska kasta krukväxter som är döda, att det är dålig feng shui. Men vet du vad som sägs om torkade blommor (jag har massor som hänger och står i en vas). Är det också dålig feng shui?
Kram cissi

me and alice sa...

Hej!
Håler verkligen med om att man mår så otroligt mycket bättre när man omges av färska blommor/växter.
Vad enkelt o vackert du arrangerat på er hallbyrå.
Bra inlägg gästbloggarna gjorde!!
kram Susanne

En inredoholic sa...

Feng Shui läran menar att när det gäller torkade blommor anses det som stangerad chi. Något som har levt, varit vackert, är nu överblommat och dött. Och bör därför kastas. Minnerna sitter inte i den döda kvisten, utan i vår själ. Plus att feng shui handlar om att undvika ett "fattigmanstänk", man är fatkiskt värd nya färska blommor. Har man inte råd, så finns de något i nature att ta in :) När det gäller sidenblommor, tvistar de lärde. En del tycker att det vackra och naturliga i dem faktiskt skapar en härligt vacker stämning. Men om det är möjligt är naturligtvis äkta vara bättre. Plus att vattnet i en vas gör sitt. Det är en väldig skillnad att sätta en keramik kruka på bordet eller en glasvas där vattnet syns tillsammans med växterna. Tänk på det.. allt handlar om vad man behöver för element. Hoppas det var svar på Zizzis kommentar.

Zizzi sa...

Tack för ditt snabba svar! Ut med alla torkade blommor alltså!
Kram cissi

Cin sa...

Jag kan bara instämma på det med att ha färska blommor hemma. Jag försöker ha det hemma så mycket det bara går för man mår lite bättre och går runt med ett leende på läpparna när man ser dem.
Härlig vardagslyx!
Kram Cin.

Millas Mirakel sa...

Hej Jannice !
Du skriver så himla bra, jag blir så inspirerad. Visst är det viktigt med en välkomnande hall och det är underbart med färska blommor !

kram!

Lotta sa...

Tack för tipset! Nu vet jag vad det var som saknades på min lista inför lördagens dop - blommorna! Hur kan man glömma en sån grej? Nu är det bara att ställa sig och baka och dra fram dammsugaren och gå och skaffa blommor!

Kram, Lotta

Inredningsgalen sa...

Vackert! Härligt med svartvita bilder, håller i alla år!